Ongesteldheid en de pil

Ontdek hoe u door de pil te gebruiken meer controle kan hebben over je cyclus.

Ontdek hoe en krijg antwoorden op veelgestelde vragen over het gebruik van de pil om de maandelijkse periode te vertragen of te voorkomen.

Hoe werkt het?

De traditionele pil is ontworpen om een?natuurlijke menstruatiecyclus na te bootsen. Een traditionele pil strip bevat 21 pillen met hormonen om uw vruchtbaarheid te onderdrukken. De bloeding die optreedt tijdens de pil vrij week neemt is onttrekkingsbloeding, dit lijkt op een menstruatieperiode. Dit is uw lichaams reactie op het stoppen van de hormonen. Na 7 dagen begint u aan een nieuwe pil strip en dan stop uw ontrekkingsbloeding.

De bloeding die optreedt is dus niet hetzelfde als bij een gewone periode. Ook is het bloeden noodzakelijk voor de gezondheid. Dit is goed nieuws als je de pil slikt en meer controle wilt over je menstruele cyclus, hetzij voor persoonlijke of medische redenen.

Wat zijn de voordelen van het uitstellen van je menstruatie?

Het uitstellen van de menstruatie kan verschillende menstruele symptomen voorkomn. Het is misschien het overwegen waard als u:

  • Een lichamelijke of geestelijke handicap hebt die het moeilijk maakt om maandverband of tampons te gebruiken
  • Een toestand nog meer verergerd wordt door de menstruatie, zoals endometriose, bloedarmoede, astma, migraine of epilepsie
  • Gevoelige borsten, opgeblazen gevoel of stemmingswisselingen in de zeven tot 10 dagen voor je menstruatie
  • Hoofdpijn of andere menstruele symptomen
  • Zware, langdurige, frequente of pijnlijke menstruatie

Daarnaast is de menstruatie soms gewoon lastig. U kunt uw menstruatie uit stellen tot na een belangrijk examen, sportief evenement, vakantie of speciale gelegenheid, zoals uw bruiloft of huwelijksreis. Het uitstellen van de menstruatie kan u ook helpen geld te besparen, omdat je misschien minder hygiënische producten of pijnstillers hoeft te gebruiken.

Is het veilig voor alle vrouwen om de menstruatie uit te stellen?

Als uw arts zegt dat het oke is om aan te pil te beginnen, is het waarschijnlijk veilig om ze te gebruiken om je menstruatie uit te stellen. Echter, niet alle artsen denken dat het een goed idee is om menstruatie uit te stellen.

Wat zijn de nadelen van het uitstellen van je menstruatie?

Tussen tijdse bloedingen komen vaak voor bij gebruik van de pil om periodes te voorkomen of uit te stellen, vooral tijdens de eerste paar maanden. Tussen tijdse bloedingen verminderen meestal na verloop van tijd, echter, als uw lichaam zich aanpast aan het nieuwe regime.

Een ander nadeel van het routinematig uitstellen van je menstruatie is dat het misschien moeilijker te zeggen is of je zwanger bent. Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, gevoelige borsten of ongewone vermoeidheid, neem dan een zwangerschapstest of raadpleeg uw arts.

Wat kan er gedaan worden tegen tussentijdse bloedingen?

Tussentijdse bloedingen stoppen langzamerhand maar er zijn enkele dingen die je kunt doen in de tussentijd:

  • Blijf op schema. Het missen van een pil geeft meer kans op tussentijdsebloedingen.
  • Neem de pillen zoals aangegeven. Tussentijdse bloedingen zijn geen teken dat de pil niet werkt. Als u er mee stopt loopt u risico op een ongeplande zwangerschap.
  • Noteer tussentijdse bloedingen in een kalender of agenda. Zo ziet u vanzelf dat de bloedingen afnemen.
  • Vraag uw arts over het nemen van een korte pilvrije pauze. Als je actieve pillen voor ten minste 21 dagen heb genomen, kan uw arts u vragen te stoppen met slikken voor drie dagen. Dat lijkt op een periode om vervolgens de pillen weer voor 21 dagen te slikken.
  • Als u rookt, vraag dan uw arts om u te helpen stoppen. Vrouwen die roken hebben meer kans op tussentijdse bloedingen dan vrouwen die niet roken.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.