Menstruatie Cyclus

De menstruatie cyclus

De twee eierstokken, elk met duizenden eicellen (eieren), bevinden zich aan weerszijden van de baarmoeder in het bekken. De eileiders vormen de verbindende passage van de eierstokken naar de baarmoeder.

Elke maand produceert de linker-of de rechter eierstok een follikel, een kleine met vocht gevulde blaar. Dit gebeurt onder invloed van een follikelstimulerend hormoon (FSH) van de hypofyse van de hersenen. De follikel bevat een eicel en de omringende vloeistof die bestaat uit oestrogenen. Het ei zal worden uitgebracht tijdens de ovulatie, die 14 dagen vindt plaats vóór de volgende menstruatie. Na de eisprong, wordt de lege follikel gevuld weer op, in eerste instantie met bloed, die later overgaat in progesteron, de dominante hormoon van de tweede helft van de menstruele cyclus.

Oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat bepaalde veranderingen in het endometrium, het slijmvlies van de baarmoeder. In de eerste fase (proliferatieve fase) van elke menstruele cyclus, het endometrium ondergaat een snelle proliferatie van cellen en bloedvaten. De bekleding van de baarmoeder wordt dik als voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Halverwege de cyclus, de eisprong plaatsvindt die wordt geactiveerd door de hypofyse hormoon LH (luteïniserend hormoon): de muren van een follikel in een van de eierstokken open en een enkele rijpe eicel (ei) wordt vrijgegeven en opgenomen door de eileider van de overeenkomstige zijde. Als de eicel wordt bevrucht door een zaadcel, wordt de bevruchte eicel passief bewogen door de eileider naar de baarmoeder, een reis die duurt ongeveer vier tot vijf dagen. Het zal dan innestelen in het baarmoederslijmvlies dat nog eens werd door progesteron voorbereid tijdens de secretoire fase, de tweede fase van de menstruele cyclus. Na de implantatie van de ontwikkeling van het embryo zal veranderen in een foetus die wordt geboren als een baby.

Als de eicel niet bevrucht wordt begint het uiteen te vallen ongeveer 24 uur na de ovulatie. Oestrogeen en progesteron-spiegels afnemen en de vermindering van deze hormonen zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies te dun en de bloedstroom te verminderen. 14 dagen na de eisprong, de ongebruikte baarmoederslijmvlies afgebroken en wordt vergoten tijdens de menstruatie, samen met wat bloed door de baarmoederhals en de vagina.

Het baarmoederslijmvlies begint dan weer dikker. Deze cyclus (een eicel vrijgegeven keer per maand en het baarmoederslijmvlies dikker en dan wordt vergoten) zullen zich blijven voordoen bijna elke maand tot onderbroken door zwangerschap of totdat de ovulatie ophoudt tijdens de menopauze. Menstruatie kan wel of niet staken tijdens de lactatie (borstvoeding).

Een menstruele cyclus duurt vanaf de eerste dag van de ene periode tot de eerste dag van de volgende. De typische cyclus van een volwassen vrouwtje is 28 dagen, hoewel cycli kan variëren tussen 22 en 35 dagen. Slechts 15 procent van de vrouwen hebben een cyclus van 28 dagen.

De lengte van de cyclus wordt bepaald door het aantal dagen dat nodig is om een ??eierstok om een ??follikel, ei volwassen en het ei vrij. De tweede helft van de cyclus, de eisprong tot de menstruatie, is vrij consequent dezelfde lengte: de menstruatie komt ongeveer 14 dagen na de eisprong voor bijna alle vrouwen. Het eerste deel van de cyclus varieert van persoon tot persoon en van cyclus tot cyclus.

De duur van elke menstruatie kan ook variëren: de meeste duren ongeveer vijf dagen, maar sommige vrouwen menstrueren slechts twee of drie dagen, en anderen voor maximaal acht dagen.

De menstrueel bloedverlies varieert tussen de verschillende individuen ook, van ongeveer een-en-een-half eetlepels tot een derde van een kopje (20 tot 80 ml) van de menstruele vloeistof. Ongeveer zeventig procent van de menstruatie vocht wordt geproduceerd door de tweede dag van een periode, en 90 procent op de derde dag. Menstruatie en de duur kan ook veranderen van maand tot maand in dezelfde persoon, en kan variëren in de loop van een mensenleven.

Het ritme van de menstruele cyclus kan worden onderbroken door hormonale onbalans, ondervoeding, ziekte of emotionele stress.

Er zijn verschillende problemen die kunnen optreden bij de menstruatie. Ze kunnen variëren in ernst en aantal van hen kan effectief worden verlicht met huismiddeltjes. Dysmenorroe (krampen, menstruatiepijn)

Meer dan de helft van de vrouwen die menstrueren hebben krampen tijdens de eerste paar dagen van hun menstruatie. De pijn kan een doffe pijn of scherpe en intense of koliek zijn. Menstruatiepijn is geclassificeerd als primaire of secundaire dysmenorroe. Primaire dysmenorroe (kramp) wordt waarschijnlijk veroorzaakt door prostaglandinen, hormonen die voor het begin en tijdens de eerste twee dagen van de menstruatie, die spanning van de baarmoeder spier beïnvloeden.

Menstruele krampen beginnen meestal 6-24 maanden na de menarche en de neiging om minder ongemakkelijk en soms volledig verdwijnen als een meisje ouder wordt.

Methoden om kramp te verlichten:

  • Een warme kruik of een verwarmingselement kan worden geplaatst over de onderbuik.
  • Oefening verbetert de zuurstoftoevoer en de bloedsomloop door het hele lichaam, inclusief het bekken.
  • Ontspanning technieken zoals massage of diepe ademhaling kan helpen.
  • Een dieet met een verhoogde inname van magnesium, calcium en omega 3-vetzuur met voedsel zoals vis en vis-olie is nuttig.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.