Hoe kan je de psoriasis symptomen behandelen?

De behandeling van psoriasis focust zich op het voorkomen en bestrijden van de symptomen. Al moet men in het achterhoofd houden dat psoriasis een chronische ziekte is en derhalve niet volledig valt te genezen. Een nauwgezette opvolging en behandeling kan er wel voor zorgen dat de aandoening zich minder fel doorzet en in sommige gevallen zelfs lange tijd wegblijft.

De lokale behandeling met topicale crèmes behoort tot de standaardbehandeling van psoriasis. De schilfering vermindert en de aangetaste huid versoepelt dan door het aanbrengen van zalf op de psoriasisplekken. Dit zal de jeuk doen afnemen en eventuele pijn temperen. Bovenal verlaagt het de zichtbaarheid van de getergde zones. De crèmevormige preparaten kunnen samengesteld zijn op basis van corticosteroïden, salicylzuur of vitamine D. Natuurlijk behoort ook een combinatie van deze drie bestanddelen tot de mogelijkheden. Teer en dithranol hebben eveneens een helende werking, maar worden minder gebruikt wegens respectievelijk een Europees verbod en onpraktisch.

Naast de zalfjes bestaan er behandelingen met laserlicht en lichttherapie. Bij de eerste behandeling wordt de aanvoer van voedingsstoffen naar de psoriasisplekken vernietigd, waardoor de plek geleidelijk verdwijnt. Ondanks de drastische ingreep kent deze methode weinig nevenverschijnselen en is ze erg effectief. De tweede aanpak beroept zich op de impact van UV-licht. Deze behandeling is echter niet geheel zonder risico, omdat in sommige gevallen huidkanker kan opduiken.

Bij ernstige vormen van psoriasis dient met over te gaan tot meer systematische behandelingen. Hierbij gebruikt men geneesmiddelen op basis van methotrexaat, cyclosporine, fumaarzuur en zogenaamde 'biologicals'. Dit laatste ingrediënt bestaat uit natuurlijke eiwitten of synthetische peptides en is erg prijzig. De meeste systematische behandelingen kennen ernstige neveneffecten.

Uiteraard bestaan er ook enkele alternatieve behandelingswijzen die we u niet willen onthouden. Het vele zout en licht van een kuur aan de Dode Zee kan bijvoorbeeld gunstig werken. Kuren waarbij kleine vissen de huid schoon maken hebben evenzeer een effect. Hetzelfde kan gezegd worden van het nemen van een melkbad. Vooral paardenmelk blijkt effectief te zijn bij de symptomen van psoriasis.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.