Wat is nu eigenlijk psoriasis?

Psoriasis is een chronische immuunziekte die we sinds het begin van de 19de eeuw kennen en zich in de overgrote meerderheid van de gevallen in de huid manifesteert. Zo'n twee procent van de wereldbevolking lijdt aan een vorm van de aandoening. In Scandinavië en Noord-Europa piekt het percentage van getroffenen zelfs tot drie procent.

Waardoor komt psoriasis?

Door de verstoring van het immuunsysteem stoot het lichaam eigen cellen af en krijgt de huidcel, keratinocyt, in de onderhuid niet de benodigde tijd om zich volledig te ontwikkelen. Keratinocyt wordt vanwege de aandoening namelijk als lichaamsvreemd beschouwd en krijgt hierdoor het foutieve signaal om de cyclus van de celdeling onproportioneel op te drijven. Normaliter verschuiven deze cellen zich in circa vier weken naar de opperhuid in de vorm van afgestorven hoorncellen. Bij een persoon met psoriasis stoten de hoorncellen wegens een kortere rijping en de versnelde deling echter al na een week door tot de bovenste huidlaag. De afgestote en onafgewerkte dode hoorncellen in de opperhuid vertonen bijgevolg de eigenschap om sneller af te schilferen.

Wat zijn de belangrijkste symptomen?

De verstoring die dit in lokale zones van de huidstructuur met zich meebrengt, zorgt ervoor dat de huid opvallend afwijkt van normaal. Eerdervernoemde huidschilfers, rode plekken, jeuk en pijnlijke zones zijn de voornaamste negatieve gevolgen en symptomen van psoriasis.

 

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.