De aandoening reuma kan op veel verschillende vormen voorkomen. Dat reuma weke delen aantast, dat is al zeer lang bekend. Dit is ook een van de bekende vormen van reuma. Hierbij tast de reuma voornamelijk de weke delen van het lichaam aan, zoals de spieren en weefsels. Dit kan resulteren in hevige pijn, wat zeer onaangenaam is. Dit kan ook nog ergere gevolgen hebben, zoals het niet meer goed functioneren van de spieren die aangetast worden. Het is dan ook altijd zaak om direct in te grijpen bij het vermoeden dat er sprake kan zijn van reuma. Weke delen kunnen zich niet meer goed herstellen wanneer er veel schade aangericht is, waardoor er permanente schade kan ontstaat aan deze delen.

De oorzaak van reuma bij weke delen is niet bekend. Het is dan ook lastig om goed in te kunnen schatten waar het vandaan kan komen. De aandoening kent een aantal symptomen. Allereerst hebben patiënten die leiden aan deze vorm van reuma veel pijn aan de spieren en gewrichten, ook wanneer deze niet gebruikt worden. Wanneer spieren langere tijd niet gebruikt worden, zoals na het slapen of rusten, kan er een stijfheid ontstaan, waardoor gewrichten niet meer goed kunnen bewegen. Spieren kunnen hier ook last van hebben, dus is het erg lastig om hier veel pijn en stijfheid bij te hebben. Patiënten ondervinden dan ook veel last van deze vorm van reuma. Weke delen kunnen gedurende de gehele dag pijnscheuten creëren.

De reuma bij weke delen kan echter ook nog meer gevolgen hebben. Mentaal hebben deze patiënten veel minder energie. Zij worden sneller moe en gedurende de dag hebben zij meer slaap nodig. Dit is een vervelend gevolg van de reuma. Weke delen van het lichaam zijn daarnaast ook slapper, dus het vastpakken van objecten of normaal kunnen lopen wordt ook steeds lastiger. Concentreren op belangrijke taken wordt ook lastiger, doordat de patiënt veel sneller moe is. De patiënt wordt dan ook gemakkelijker afgeleid, wat ook erg vervelende gevolgen kan hebben.

Dat reuma weke delen aantast, betekent niet dat alleen hier pijn voorkomt. Patiënten met deze vorm van reuma ondervinden namelijk ook pijn op andere plekken. Doordat er chronische moeheid kan ontstaan, zal de patiënt ook last ondervinden van hoofdpijn. Organen beginnen ook slechter te werken, dus kunnen buikpijn en darmklachten ontstaan. Dit kan direct resulteren in slecht slapen, dus kan de reumapatiënt nog meer moeheid hebben gedurende de dag.

Toch zijn er oplossingen voor deze symptomen van reuma. Weke delen worden hier helaas niet altijd sterker van, maar mentaal kan het de patiënt zeker helpen. Met speciale medicatie kan gezorgd worden dat er gedurende de dag minder pijn ondervonden wordt. Het gebruik van pijnstillers wordt dan ook door veel huisartsen voorgeschreven. Patiënten met deze vorm van reuma gebruiken vaak ook slaappillen. Vraag vooraf altijd bij de huisarts of bepaalde medicatie inderdaad genomen kan worden en of bepaalde medicatie ook met elkaar ingenomen kan worden. Dit kan bijwerkingen opleveren die het erger kunnen maken, dus is dit niet aan te raden.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.