Droge ogen

Cornea ulcera

Het hoornvlies zweren veroorzaken een pijnlijke, rode ogen, en visie is licht tot zwaar getroffen. Herpes virussen veroorzaken een terugkerende, typisch, vertakkende soort zweer die moeilijk op te merken in een vroeg stadium. Blijvend verlies van een goede visie kan optreden als gevolg van de littekens. Bacteriën en schimmels zweren zijn nog zicht-bedreigend en moet worden doorverwezen naar een oogarts zo snel mogelijk. Amoebische zweren zijn subtiel, maar zeer pijnlijke zweren en treden meestal op in zachte contactlens dragers. Steriele perifere cornea ulcera kan gepaard gaan met onderliggende aandoeningen, zoals reumatoïde artritis.

Iritis

Ontsteking van de iris, het gekleurde deel van het oog, heet iritis. Iritis kan gepaard gaan met een onderliggende aandoening zoals sarcoid of tuberculose. Een of beide ogen kan worden beïnvloed en kunnen ervaren minimale tot matige pijn, verminderd gezichtsvermogen of licht gevoeligheid. De aandoening kan recurrent zijn en kan leiden tot glaucoom, staar en andere complicaties.

Acuut glaucoom

Glaucoom is meestal een pijnloze aandoening, geassocieerd met verlies van het gezichtsvermogen in de late stadia. Echter, scherpe hoek glaucoom is een andere voorwaarde. Het is een plotselinge, pijnlijke en mogelijk zicht-bedreigend.

De druk in het oog neemt toe en de patiënt ernstige pijn aan de ogen en hoofdpijn.Vision wordt verlaagd en misselijkheid en braken komen vaak voor.

Het oog is rood, het hoornvlies troebel is en het oog is moeilijk om aan te raken. De druk in het oog (intra-oculaire druk) moet dringend worden verminderd met medicijnen. Om een herhaling te voorkomen, beide ogen nodig heeft kleine gaatjes gemaakt in de iris met een laser om de vloeistof in het oog te laten ontsnappen en verder uit te bouwen-up te voorkomen van de druk.

Hoe wordt droge ogen gediagnosticeerd?

Een nauwkeurige diagnose kan moeilijk zijn zonder de diagnose-apparatuur vaak gebruikt door oogartsen (oog specialisten).

Het belangrijkste is dat er klinische symptomen, die, indien aanwezig, moeten aanzetten de ene naar de mening van een oogarts te zoeken. Speciale onderzoeken zoals bloedonderzoek kan ook nodig zijn voordat de behandeling wordt gestart.

Wanneer naar een specialist?

Symptomen en verschijnselen die een oogarts de mening van nodig hebben zijn onder andere:

  • Verminderd gezichtsvermogen
  • Pijn (dwz ernstige pijn die je wakker houdt 's nachts, niet alleen ongemak)
  • Purulente (pus) ontslag
  • Een rode oog
  • Droge ogen die pijnlijk zijn
  • Het uitblijven van verbetering binnen een paar dagen
  • Hoe meer van de bovenstaande symptomen aanwezig zijn, des te meer dringend moet je zien een oogarts.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.