Uveïtis

Het klinkt misschien als een aandoening die wordt veroorzaakt door UV-stralen van de zon, maar uveïtis (yoo-V-eye-tis) is eigenlijk een ontsteking of zwelling van uvea van het oog. De uvea ligt in het midden van het oog, tussen de sclera en het netvlies.Het is verantwoordelijk voor het leveren van bloed naar het netvlies. Uveïtis is een zeldzame ziekte die meestal voorkomt bij jonge en mensen van middelbare leeftijd. Verlies van het gezichtsvermogen kan optreden wanneer littekens te ontwikkelen op het vaatvlies en het netvlies. De hoeveelheid van het gezichtsvermogen verloren afhankelijk van de hoeveelheid en de locatie van de littekens. oorzaken:

In veel gevallen uveitis, de oorzaak is onbekend. Echter kan veroorzaakt worden door bepaalde immuunziekten, infectie of blootstelling aan toxinen.

Verschillende soorten uveitis

Er zijn drie verschillende uveitis, afhankelijk van de plaats van de ontsteking:

  • Iritis
    De meest voorkomende vorm van uveitis, iritis is een ontsteking van de iris, in het voorste deel van het oog. Het kan alleen van invloed op een oog.
  • Pars Planitis
    meestal jonge mannen die, pars planitis is een ontsteking van de smalle ruimte tussen de iris en het vaatvlies, genaamd de pars plana.
  • Choroiditis
    de eerste plaats met betrekking tot het vaatvlies, choroiditis invloed op het achterste deel van de uvea.

Symptomen

Symptomen van uveïtis kunnen plotseling ontwikkelen. Als je oog plotseling rood, pijnlijk en gevoelig voor licht, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts. Veel voorkomende symptomen van uveïtis zijn onder andere:

  • Roodheid van het oog
  • Lichtgevoeligheid
  • wazig zien
  • drijvers
  • Pijn in het oog

Diagnose

Een oogarts in staat zal zijn om uveïtis de diagnose na het uitvoeren van een volledig oogonderzoek ondergaan. De arts gebruikt een groot aantal diagnostische tests en vragen een aantal vragen over de huidige symptomen en medische geschiedenis. Aanvullende tests kunnen worden besteld, zoals röntgenfoto's of MRI's, omdat uveitis wordt vaak veroorzaakt door andere medische aandoeningen. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak zodat de juiste behandeling kan worden.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.