Hartkloppingen kunnen bij iedereen voorkomen. Je voelt je hart tijdelijk harder kloppen en de hartslag is aanzienlijk hoger dan normaal. Mensen die te maken krijgen met hartkloppingen voelen het ritme van de hartslag op de borst. Het is vooral een gevolg van zware lichamelijke inspanning, zoals zwaar tillen of krachttraining. Na de inspanning moet het hart harder kloppen om de bloedstroom te versnellen en alle spieren voldoende bloed te leveren. Deze versnelde hartslag resulteert in een sneller ritme dat vrijwel direct opvalt. Daarom maken mensen die hiermee te maken krijgen zich vaak ook zorgen, maar dit is niet nodig.

Wat veroorzaakt hartkloppingen?

Er zijn talloze oorzaken voor hartkloppingen. De voornaamste zijn lichamelijke inspanningen, drugs of alcohol, cafeïnerijke drankjes, stress of de zorgen die ontstaan door eerdere hartkloppingen. Doordat er talloze oorzaken zijn komt deze aandoening bij veel mensen voor.

Krachtsporters ervaren tijdens een training vaak hartkloppingen nadat zij een set hebben afgerond. Het lichaam moet gigantisch hard werken om het bloed overal naartoe te pompen.

Veel koffiedrinkers raken door het hoge cafeïnegehalte in aanraking met hartkloppingen. De cafeïne zorgt voor een versnelde hartslag en kan hierdoor leiden tot kloppingen die goed te voelen zijn.

Mensen die drugs of alcohol gebruiken, of deze met elkaar combineren, kunnen te maken krijgen met hartkloppingen. Drugs zoals speed of cocaïne en een overmatig gebruik van alcohol kunnen leiden tot een versnelde hartslag. Maar ook algemene drugs, zoals sigaretten, kunnen deze gevolgen hebben.

Hartkloppingen komen veel voor tijdens de overgang. De menstruatie verandert en de vermoeidheid slaat toe. Bovendien krijg je hier sneller te maken met benauwdheid en een lage bloeddruk.

Welke symptomen heeft deze aandoening?

Hartkloppingen kunnen vooral worden gemerkt op de borst. Doordat het hart een ander ritme slaat is de nieuwe hartslag zeer opvallend. Dit kan direct gevoeld worden in de borst en heeft tot gevolg dat het een verdrukkend gevoel kan veroorzaken. Met een hartslag die kan oplopen tot 200 slagen per minuut (meer dan 3 per seconde) kan het gevoel van onrust over je heen komen. Probeer dit te voorkomen.

Het hart klopt zeer hevig gedurende enkele seconden tot meerdere minuten. Het gevoel dat er een hartslag wordt overgeslagen komt ook geregeld voor en kan ertoe leiden dat er een zwaardere druk op de borst ontstaat. Een snelle en zware hartslag resulteert in een vervelend gevoel. Veel mensen die er last van krijgen weten daarom ook niet wat er exact aan de hand is. Door goed op het hart te letten kan worden achterhaald wat er speelt.

Een aantal andere symptomen zijn een licht gevoel in het hoofd, pijnlijk gevoel in de maag, een moe gevoel, griep, diarree en een stressvol of gejaagd gevoel. Aan deze symptomen zijn de kloppingen goed te herkennen.

Zo kun je hartkloppingen voorkomen

Doordat er een groot aantal oorzaken voor hartkloppingen is kun je het ook redelijk eenvoudig voorkomen. Het is allereerst belangrijk om na te gaan wat je 10-15 minuten voor de hartkloppingen hebt gedaan. Of het nu een intensieve training of een kop koffie is, het kan de oorzaak van de kloppingen zijn. Als je de oorzaak hebt achterhaald kun je zoeken naar een oplossing. Probeer bijvoorbeeld minder intensief te sporten of de intensiviteit te verdelen over een langere periode. Verdeel daarnaast de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt over meerdere uren en drink niet in één keer meerdere koppen koffie.

Meer weten?

Hartkloppingen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wil je natuurlijk een zo gezond mogelijk leven leiden. De beslissingen die je neemt terwijl er een baby in jouw buik aan het groeien is heeft invloed op de manier waarop deze baby zich kan ontwikkelen. Hartkloppingen zijn een veelvoorkomend gevolg van de zwangerschap. Deze periode is zeer stressvol voor het vrouwelijke lichaam en kan niet alleen mentaal maar ook fysiek een zware strijd opleveren. Het hart krijgt gedurende deze periode dan ook bijzonder veel te verduren.

Hartkloppingen als gevolg van stress

In het dagelijks leven komen we op talloze manieren in aanraking met stress. In het verkeer, op het werk en ook in onze thuissituatie kunnen stressvolle momenten voorkomen die erin resulteren dat we niet alleen mentaal maar ook fysiek beïnvloed worden. Zo kan stress naar het lichaam trekken en ervoor zorgen dat bepaalde organen niet meer op de juiste manier kunnen functioneren. Het hart is bijzonder vatbaar door deze situaties en kan beschadigingen oplopen wanneer je voor een lange periode te maken krijgt met deze impulsen. 

Wat zijn de oorzaken van hartfalen en hoe voorkom je het?

Hartfalen is een verzamelwoord voor klachten die bij het hart kunnen voorkomen. Het hart pompt een grote hoeveelheid bloed door het lichaam. Naarmate het lichaam ouder wordt zal de gezondheid van het hart achteruitgaan. Dit kan erin resulteren dat het hart beschadigt en het bloed niet meer op de juiste manier door het lichaam kan pompen. In dit geval spreken we van hartfalen. De beschadiging aan het hart kan onder andere ontstaan door bepaalde aandoeningen die invloed hebben op het hart. Hartcellen kunnen namelijk beschadigen. Deze cellen worden niet meer gerepareerd waardoor het hart niet meer volledig op de juiste wijze kan functioneren.

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Gaaltijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand andersziet.

Advertentie

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.