Hoofdpijn, hoesten, vermoeidheid, het kunnen allen symptomen van longontsteking zijn. Een longontsteking kan veel complicaties opleveren, vooral bij zwakkere mensen met bijvoorbeeld astma. Een infectie in de longen kan ervoor zorgen dat er een ontsteking in de longen ontstaat. De longblaasjes gaan langzaam ontsteken, en dit noemt men in de medische wereld een longontsteking. Symptomen die bij deze ontsteking voorkomen zijn daarnaast ook een snellere ademhaling, kortademigheid en een hoge koorts. Vooral kinderen zijn enorm vatbaar voor deze ziekte en bij hen komt het dan ook meer voor dan bij ouderen. In dit artikel leest u meer over longontsteking. Symptomen worden daarnaast ook uitgebreid behandeld.

Hoge koorts

Hoge koorts is een zeer bekend symptoom bij longontsteking. Symptomen zoals deze brengen bij kinderen de meeste schade toe. Hoge koorts zorgt voor veel zweten en is vanzelfsprekend slecht voor de gezondheid. Bij kinderen is het vooral oppassen dat de koorts niet te hoog is.

Ademhalen

Bij het diep ademhalen kan er pijn in de borst ontstaan. Dit is in veel gevallen het meest voorkomende symptoom van een longontsteking. Er is iets mis met de longen waardoor de borst veel pijn kan gaan doen. Gepaard met een snellere ademhaling kan dit leiden tot veel pijn.

Hoesten

Hoesten betekent niet altijd dat er sprake is van een longontsteking. Symptomen zoals deze komen ook voor bij andere ziektes of aandoeningen, dus dit is niet altijd een goede indicatie. Is er echter sprake van andere symptomen en is hoesten hier een van, dan is het wel goed om dit als symptoom van longontsteking mee te nemen.

Kinderen

Bij kinderen is een bekend symptoom van longontsteking neusvleugelen. Tijdens het inademen van lucht worden de neusvleugels groter dan normaal. Er is dus meer moeite nodig om lucht in de longen te krijgen. Dit symptoom komt alleen voor bij kinderen.

Zweten

Een symptoom dat ook gepaard gaat met de koorts is het hevig zweten. Dit ontstaat doordat het lichaam het constant benauwd heeft door de longontsteking. Symptomen zoals hevig zweten kunnen leiden tot uitdroging. Dit is gepaard met de longontsteking zeer ongezond. Drink dan ook genoeg water of thee om de vochtaanvoer in balans te houden.

Het lichaam reageert bij een longontsteking ook door minder eetlust te cre?�ren. Wil men iets eten, dan zal het lichaam in veel gevallen de voeding af proberen te stoten. Bij verminderde eetlust is het belangrijk dat er toch voeding, in de vorm van beschuit of vloeibare voeding, het lichaam binnenkomt om het lichaam zo genoeg energie te kunnen geven.

Vocht in de longen

Veelvoorkomende complicaties die men kan krijgen bij een longontsteking zijn onder andere vocht in de longen en openstaande longbloedvaten. Tegenwoordig kunnen veel pati?�nten met longontsteking gebruik maken van antibiotica, wat kan helpen tegen veel complicaties van de ziekte. Toch is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een huisarts in geval van longontsteking. Symptomen die in dit artikel genoemd worden, kunnen genoeg indicatie geven of er ook echt sprake is van een longontsteking.

Alle longontsteking paginas

Symptomen longontsteking

Longontsteking besmettelijk

Oorzaken longontsteking

Longontsteking behandeling

Longontsteking symptomen

Een longontsteking is een ziekte die voorkomt in de longen. De ziekte kan voor veel problemen zorgen en is vooral bij kinderen zeer gevaarlijk. Het is dan ook noodzakelijk om snel in te grijpen wanneer longontsteking voorkomt. Door het identificeren van longontsteking symptomen kan er vastgesteld worden of er sprake is van longontsteking. Is dit het geval, dan moet er zo snel mogelijk een afspraak gemaakt worden met een huisarts. Ook wanneer er na het lezen van dit artikel nog onduidelijkheid ontstaat of er sprake is van longontsteking is het handig om de huisarts te bezoeken. In dit artikel is meer informatie te vinden over de longontsteking symptomen.

Longontsteking door regen of dichte mist

De herst- en wintermaanden zorgen altijd voor een groot aantal ziektes in Nederland. De gezondheid van de gemiddelde Nederlander gaat tijdens deze maanden altijd aanzienlijk achteruit, en dat is vooral het gevolg van de vervelende weersomstandigheden die deze maanden met zich meebrengen. En hierdoor ontstaan er bij mensen een groot aantal ziektes zoals de longontsteking, griep, verkoudheid en koorts.

Je wilt ook tijdens de wintermaanden zo gezond mogelijk leven. En dat kan natuurlijk alleen als je jouw lichaam helemaal gereed maakt om de zwaarste bacteriën en ziektes tegen te gaan. Toch kan een longontsteking zomaar opspelen, en hierdoor gaat de gezondheid van het lichaam sterk achteruit.

Zo geven veel mensen aan dat ze gedurende de wintermaanden last krijgen van een longontsteking doordat zij in de regen hebben gelopen, of in de dichte mist hebben gefietst. In hoeverre is het waar dat je op deze manier een longontsteking kunt oplopen, en wat zou je hier eventueel tegen kunnen doen?

Kun je vaker dan één keer een longontsteking krijgen?

Veel mensen die met een longontsteking te maken krijgen zijn benieuwd of zij nogmaals een vervelende infectie zoals deze kunnen krijgen. Een longontsteking is ontzettend vervelend en kan tot pijnlijke hoestbuien leiden. Het is daarom prettig als je de longontsteking maar een enkele keer krijgt.

En in dat geval is er helaas slecht nieuws: het is inderdaad mogelijk dat je de longontsteking vaker dan één keer krijgt. Sterker nog, het kan voorkomen dat je de longontsteking nogmaals krijgt als je al denkt dat de longontsteking voorbij is. En dan is er nog een vervelender scenario: het is ook mogelijk dat je twee longontstekingen tegelijkertijd krijgt (en ook dit kun je meerdere malen krijgen).

Wij leggen jou in dit artikel uit hoe het kan dat je de longontsteking meermaals kunt krijgen.

Brengt een longontsteking schade aan in de longen?

Een longontsteking is een erg vervelende infectie. Het kan op zeer korte termijn tot gevolg hebben dat jij je zeer ziek voelt en minder goed kunt functioneren. Veel mensen zijn bang dat de longontsteking ook op de lange termijn schade toebrengt, en dat het flinke schade kan aanbrengen in de longen.

Dit is vooral vanwege de felle pijnen die tijdens de longontsteking worden gevoeld. Op het moment dat iemand met een longontsteking hoest, voelt het alsof de celwanden in de longen flinke schade oplopen. En dat is erg vervelend, want het zorgt voor extra angst bovenop de longontsteking. Dat is altijd ongewenst, want het kan er alleen maar voor zorgen dat jij je nog zieker voelt.

Het is niet zo dat een longontsteking altijd voor schade zorgt bij mensen die een longontsteking hebben. Veel mensen komen er gelukkig helemaal vlekkeloos van af en hoeven zich geen zorgen te maken dat er vervelende problemen ontstaan. Maar het kan bij sommige mensen voorkomen dat de celwanden door het hoesten dusdanig beschadigd raken dat dit op lange termijn en soms zelfs permanent tot schade kan leiden. Maar hoe werkt dit nu?

Naar het ziekenhuis door een longontsteking

Een longontsteking is een vervelende infectie die flinke gevolgen kan hebben. De meeste mensen hebben een enkele longontsteking; dit houdt in dat de ontsteking zich beperkt tot één van de twee longen. Maar er bestaat ook een kans dat er sprake is van een dubbele longontsteking. In dat geval doet de ontsteking zich voor in beide longen, en dat heeft een grote impact.

Het kan hierom voorkomen dat een bezoek aan het ziekenhuis nodig is. Bij een enkele longontsteking is er nog een gezonde long waardoor het lichaam voldoende zuurstof kan opnemen. Bij een dubbele longontsteking wordt een dusdanig groot deel van de longen met bacteriën en slijm bedekt dat dit flinke gevolgen voor de gezondheid heeft. En dan is het beter om naar het ziekenhuis te gaan.

Kun je werken met een longontsteking?

De longontsteking is een vervelende infectie die ervoor kan zorgen dat je flink ziek wordt. De ontsteking gaat over het algemeen gepaard met koorts, waardoor het een stuk lastiger is om gezond en effectief te functioneren. De meeste mensen met een longontsteking willen graag werken, echter lukt het slechts in weinig situaties dat er goed gewerkt kan worden.

Werken met een longontsteking is erg moeilijk, want de gezondheid wordt flink aangetast. De bacteriën in de longen zijn dusdanig agressief dat de gezondheid van het lichaam sterk achteruitgaat. Je ervaart een sterke vermoeidheid, de concentratie verdwijnt en het is moeilijk om met een sterke motivatie aan het werk te gaan.

Gevolgen van een longontsteking op latere leeftijd

Het is vervelend om op jonge leeftijd een longontsteking op te lopen, en dit kan ook op latere leeftijd nog veel gevolgen hebben. Een longontsteking is bijzonder vervelend voor de toekomst. Het kan erin resulteren dat de gezondheid op latere leeftijd ook flink tegenvalt, en daar zitten vanzelf een aantal nadelen aan vast.

Bij een longontsteking wordt een groot deel van de longwand bedekt met een bacterie. De bacterie veroorzaakt een infectie die ervoor zorgt dat de ademhaling moeilijker wordt en dat de gezondheid van de longen achteruitgaat. Op dat moment is dat erg vervelend, en dit heeft ook invloed op de ontwikkeling van de longen.

De bacterie kan voor lange tijd vervelende pijnen veroorzaken. Hierdoor raken de cellen in de longen beschadigd en kan er na verloop van tijd verdere schade ontstaan. De onderste luchtwegen worden vooral beschadigd, en deze zijn op jonge leeftijd erg belangrijk. Het is daarom niet vreemd dat een longontsteking op jonge leeftijd vaak op oudere leeftijd tot complicaties leidt. 

Hoe wordt een longontsteking gediagnosticeerd?

Een longontsteking is niet gemakkelijk vast te stellen. Je moet altijd goed opletten welke symptomen van een longontsteking je op dit moment hebt. Maar er bestaat een kans dat je een longontsteking zonder koorts hebt of dat de symptomen die jij ervaart ook grotendeels overeenkomen met een andere infectie.

Het is daarom van groot belang om bij de huisarts langs te gaan en hier te laten uitzoeken wat er met jou aan de hand is. De huisarts kan al snel de diagnose longontsteking voorleggen, vooral doordat de symptomen van een longontsteking algemeen bekend zijn bij huisartsen. Daarbij zijn zij ook op de hoogte van symptomen van andere ziektes en infecties, en kunnen zij dankzij deze kennis symptomen van elkaar onderscheiden.

Het is dus vooral belangrijk dat je niet afgaat op de symptomen van een longontsteking die op het internet worden genoemd. Ga altijd uit van de diagnose van de huisarts. Zij weten als geen ander hoe je een longontsteking diagnosticeert. En dat gaat als volgt.

Wat is de oorzaak van een longontsteking?

Veel mensen die een longontsteking hebben geven aan dat het lijkt alsof het helemaal uit het niets is gekomen. Je voelt je de ene dag nog helemaal lekker, begint je de volgende dag een beetje koortsig te voelen, en de dag erna ben je ineens heel ziek. De longontsteking is een vervelende infectie waarbij het inderdaad kan lijken alsof het helemaal uit het niets is gekomen.

Toch ligt de aard bij de longontsteking bij een bacterie, welke zich in de longen ontwikkelt tot een uitgebreide infectie. Dit houdt onder andere in dat de bacterie zich in razend tempo kan verspreiden en een groot deel van de longen kan infecteren. Als je een longontsteking hebt dan is de kans groot dat de bacterie enkele dagen geleden in jouw longen is terechtgekomen, en van daaruit heeft kunnen verspreiden.

Op dit moment bedekt de bacterie een groot deel van jouw longen, en dit heeft als grote nadeel dat jouw longen op dit moment pijn doen, je regelmatig een hoestbui hebt en je wat betreft gezondheid ook erg koortsig voelt. Het is belangrijk dat hier iets tegen wordt gedaan, daarom bespreken wij de behandeling van de longontsteking ook verderop in het artikel.

Longontsteking herstel - wat moet je doen en hoe lang duurt het?

Een longontsteking kan vervelende symptomen met zich meebrengen. Het is daarom prettig als je hier zo snel mogelijk van kunt herstellen en weer door kunt gaan met het dagelijks leven. Het herstel van een longontsteking duurt altijd een aantal dagen, en gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te zorgen dat je iets sneller beter wordt en je achteraf snel goed zult voelen. Bij het herstel van een longontsteking komt in ieder geval veel rust kijken. Je zult de normale gang van zaken niet volhouden, want het lichaam heeft tijd nodig om alles helemaal goed te herstellen. Hoe meer rust je gedurende het herstel pakt, hoe korter het herstel zal zijn.

Is Longontsteking besmettelijk

Longontsteking is een infectie die voorkomt in, zoals de naam al zegt, de longen. Iedereen kan een longontsteking krijgen. Bij een longontsteking zorgt de infectie ervoor dat de longblaasjes en het longweefsel niet meer goed kunnen functioneren. De ontsteking resulteert er dan ook in dat de longen minder goed functioneren, waardoor ademhalen lastiger wordt. Deze infectie kan dan ook erg gevaarlijk zijn in combinatie met andere ziektes of aandoeningen. Een ontsteking aan de longen is namelijk gemakkelijk op te lopen, maar is een longontsteking besmettelijk?

Hoe behandelt men longontsteking?

Longontsteking kan behandeld worden met medicijnen. Deze medicijnen zullen in veel gevallen voorgeschreven worden door de huisarts. Merkt men dat er wellicht sprake is van een longontsteking, dan is het maken van een afspraak met de huisarts altijd aan te raden. Deze zal dan kijken of er een longontsteking behandeling gestart moet worden. Antibiotica worden bij een longontsteking voornamelijk voorgeschreven. Er wordt een kuur gestart, welke enkele weken volgehouden moet worden. Antibiotica komt in de vorm van pillen die geslikt moeten worden. Dit is een van de meest succesvolle methodes om van een longontsteking af te komen.

Longontsteking bij een kind - de belangrijkste informatie

Een longontsteking kan bij zowel volwassenen als kinderen voorkomen. Het is een infectie in de longen die door bacteriën wordt veroorzaakt. Omdat het lichaam zich nog aan het ontwikkelen is, is het bij een kind met een longontsteking van groot belang dat er op de juiste manier wordt gehandeld. Zo wordt de ontsteking zo snel mogelijk voorkomen. Het is hierom belangrijk dat een longontsteking bij een kind direct wordt herkend. Indien het lijkt dat er inderdaad sprake is van een ontsteking in de longen dan is het belangrijk dat er direct een afspraak bij de huisarts wordt gemaakt. Deze kan snel onderzoeken of er sprake is van een longontsteking en helpen de juiste stappen te zetten om de longontsteking zo snel mogelijk te bestrijden.

Longontsteking zonder koorts, hier moet je op letten

Longontsteking is een van de meest vervelende ontstekingen. Je blijft de hele dag door hoesten en kunt hierdoor minder goed werken en studeren. Het is daarom lastig om normaal te functioneren als je een longontsteking hebt. Nu denken veel mensen dat het hele lichaam ziek is bij een longontsteking, en dat koorts veel voorkomt. Het is echter ook mogelijk dat je een longontsteking zonder koorts hebt. Koorts is een veelvoorkomende ziekte bij een longontsteking. Toch geven veel huisartsen aan dat het mogelijk is een longontsteking zonder koorts te hebben. Bij een longontsteking worden de luchtwegen geïnfecteerd door een bacterie. Dit is een andere bacterie die tot koorts leidt, waardoor het dus mogelijk is om een longontsteking zonder koorts te hebben.

Longontsteking herkennen en de behandeling

Een longontsteking wordt nog steeds door veel mensen ingeschat als koorts. En dat resulteert er vaak in dat er niet goed wordt ingespeeld op deze infectie. Koorts komt veel voor bij mensen die met een longontsteking kampen, en toch betekent dat niet dat dit dezelfde ziekte is. Het is daarom belangrijk dat je leert een longontsteking te herkennen, want dan kun je zo snel mogelijk een afspraak bij de huisarts maken.

Maar hoe kun je nu een longontsteking herkennen, en waar moet je op letten? Dat lees je in onderstaand artikel. Daarbij lees je wat je moet doen als je een longontsteking hebt en hoe je deze zo goed mogelijk kunt behandelen.

Symptomen longontsteking

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Gaaltijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand andersziet.

Advertentie

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.